TEXT: THOMAS DEUTGEN (fri att publicera)

De har spelat in sålt över 12 miljoner skivor, gjort fler hits än de kan minnas och framförallt har miljoner och generationer människor dansat och njutit till Vikingarna!
En värmländsk sannsaga med ett lyckligt slut, bandet återuppstår nämligen igen!

Det började i Arvika på 60-talet. 1961 startade The Vikings och karriären gick långsamt framåt med lokala spelningar och ett par utgivna singlar. Efter ett kortare uppehåll bytte bandet namn till Vikingarna 1973 och sångaren Stefan Borsch kom med i bandet. Nu var siktet inställt på betydligt större framgångar Skivor, Svensktopp och publiksuccéer var målet och för att komma dit lade bandet ner mycket tid och energi på träningsläger och repetitioner. Det gällde att låta lika bra och helst bättre än konkurrenterna.

1975 slog bandet så igenom med hitlåten Du gav bara löften. På bara ett par år såldes miljontals skivor och inget verkade plötsligt kunna stoppa Vikingarna som snabbt lanserade skivtiteln Kramgoa låtar. Här hade historien kunnat fortsätta, eller ta slut. För Stefan Borsch ville byta karriär och lägga mikrofon och sammetskavaj på hyllan. Nu var goda råd dyra och bandets manager Jörgen Arnemar påmindes om en annan värmländsk sångare som då hade flyttat till Mariestad och sjöng med Pelles. Ett telefonsamtal senare hade Vikingarna fått en ny sångare. Olyckskorparna kraxade dock över bandets huvuden. Att ersätta Borsch sågs som helt omöjligt och i branschen låg andra på lut redo att ta över framgångarna. Men Sjögren lyckades. Med den idag något udda låten Djingis Kahn 1979 visade Vikingarna var skåpet skulle stå och det blev starten för en framgång som i Norden saknar motstycke.


Hela 80-talet rådde Vikingarna-hysteri. Publik planerade semestrar efter hur bandet spelade. De kramgoa låtarna var navet i Svensktopps-Sverige och 1988 var det bara Roxette som sålde fler skivor än värmlandsbandet.
Ytterligare språngbräda blev det då Café Norrköping i SVT tog in Vikingarna som husband. Förutom att spela egna låtar fick de kompa dåtidens största artister vilket också gjorde att bandet fick visa upp sin bredd också i andra genrer.
I Norge hade bandet redan enorm publik. Nu var det dags för Danmark. 25 000 danskar sjöng med när man uppträdde på Tivoli i Köpenhamn. Därefter till USA och uppträdande med Elvis Presleys gamla kör The Jordanaires i tv för nästan 50 miljoner tittare.
I början av 90-talet tog bandet paus i ett par år. Förutom när Drottning Silvia fyllde 50, då bjöd man upp till kunglig dans.

1995 återkom Vikingarna och det med besked! Med specialskrivna låten ”Ikväll” uppträdde bandet på invigningen av Friidrotts-VM och sågs av flera hundra miljoner tittare över hela världen. Ett par månader senare blev det landets största dansgala i Borlänge med 10 000 besökare. Nya marker erövrades i början av 2000-talet när bandet sneglade mot Tyskland. Man bytte namn till Die Vikinger och fick snabbt stor publik. Ett 60-tal tv-shower gjordes och Christer Sjögren fick i rekordfart lära sig att sjunga på tyska.

Några år senare var det dags att säga tack och farväl. Decennier av turnerande gjorde sitt och bandet ville sluta med flaggan i topp. I Folkets Park i Arvika slöt Vikingarna cirkeln och bjöd upp till sista dansen…

….men det fanns ett par kapitel kvar i sannsagan.
I Tack för dansen i Tv4 2016 återförenades bandet och bjöd på sina största hits. Där hittades också lusten till musiken och idén om en comeback föddes.
Och nu är Vikingarna redo för sin finaltur. 44 spelningar, är bokade från konserthus till dansgalor över hela Norden. Biljettrycket är stort och fansen redo. Sångaren Christer Sjögren längtar efter att möta publiken.

- Det här ska bli så kul. Man kan tro att jag ledsnat på låtarna men jag har faktiskt fått ny energi när jag upptäckt låtskatten på nytt. Jag förstår hur mycket vår musik har betytt för publiken och faktiskt också i flera generationer. Nu ska vi ge järnet runt om i Norden och jag längtar verkligen ut, säger Christer Sjögren.

 

© Copyright 2021-25 Vikingarna